Vaku használat

Sokszor van helye, értelme az automata rendszereknek az életben. De a fotózásban ritkán használható, hiszen a fényképezőgép nem tudja, hogy mit szeretnél, így amit kapsz, az nagyon sokszor rossz, vagy csak látszólag jó, és nem is tudod, hogy jobb is lehetne.

Nézd meg az alábbi három fotót. Az első kép látszólag rendben van, láthatóak a táncosok a színpadon, és abszolút nem sötét a fotó. Amit viszont nem ad vissza az a fotó, hogy az előadás közben folyamatasan változott a színpadi kép, más és más fénnyel festették a színpadot. A vaku automata, vagyis TTL módban volt, és a gép úgy döntött, miután egy sötét teremben fotóztunk, hogy erős fény kell mindenhova, teljesen el is nyomta a színpad színezését.
A következő két fotó magáért beszél. A vakut manuális módban használva csak a szükséges fényt tesszük fel a fotóra, hogy a színpad és táncosok láthatóak legyenek, de nincsenek elnyomva a fények, a színek játéka.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .